FAQ
Ta strona używa cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce wchodząc w zakładkę "Polityka prywatności"

Opinie ekspertów

06.03.2019
Barbara Florkiewicz; Starszy Menadżer Produktów w Open Life Towarzystwo Ubezpieczeń Życie S.A.;
Dla freelancera polisa na życie to bufor bezpieczeństwa. Wypadek może zdarzyć się każdemu, nawet jeśli cieszy się dobrym zdrowiem.

Więcej »
06.02.2019
Maciej Świtek; Dyrektor Departamentu Sprzedaży Multiagencyjnej w Open Life Towarzystwo Ubezpieczeń Życie S.A.;
Polacy powoli się przekonują, że polisa na życie to nie tylko ochrona rodziny, ale też – a może przede wszystkim – jedno z bardziej podstawowych narzędzi zarządzania własnym budżetem. Pozwala zabezpieczyć ważne wydatki i zobowiązania na wypadek utraty pracy, zdrowia, możliwości zarabiania pieniędzy. O czym warto pamiętać przy zakupie ubezpieczenia na życie, żeby zapewnić sobie optymalną ochronę?

Więcej »
09.01.2019
Barbara Florkiewicz; Starszy Menadżer Produktów w Open Life Towarzystwo Ubezpieczeń Życie S.A.;
Ubezpieczenie na życie najlepiej kupić zaraz po rozpoczęciu pierwszej pracy – młode, zdrowe osoby co do zasady mogą liczyć na niższe składki. Bywa jednak, że spóźnimy się z zakupem polisy… nawet o kilkadziesiąt lat. Co wtedy? Czy kupowanie ubezpieczenia na życie przez emeryta lub rencistę ma w ogóle sens?

Więcej »
19.12.2018
Robert Lasota; Dyrektor Departamentu Sprzedaży Ubezpieczeń Grupowych w Open Life Towarzystwo Ubezpieczeń Życie S.A.;;
Grupowe ubezpieczenia pracownicze mogą być finansowe przez samych pracowników lub przez pracodawcę. W Polsce wciąż przeważa ten pierwszy model – jednak z roku na roku pojawia się coraz więcej programów finansowanych przez pracodawców.

Więcej »
05.12.2018
Szymon Fidziński; Dyrektor Departamentu Aktuarialnego i Zarządzania Ryzykiem w Open Life Towarzystwo Ubezpieczeń Życie S.A.;;
Ubezpieczenie na życie to nie tylko rozwiązanie dla rodziny. Polisa może też zabezpieczyć przyszłość finansową firmy na wypadek śmierci jednego ze wspólników.

Więcej »
21.11.2018
Anna Przyborowska; Dyrektor Departamentu Roszczeń i Oceny Ryzyka w Open Life Towarzystwo Ubezpieczeń Życie S.A.;
Poza wątpliwościami dotyczącymi tego, w jaki sposób poinformować Towarzystwo Ubezpieczeń o zdarzeniu, ubezpieczeni grupowo w pracy często mają dodatkowe dylematy: kto powinien kontaktować się z towarzystwem? Czy właścicielem polisy jest pracodawca, czy pracownik? Czy pracodawcę należy poinformować o zdarzeniu? Na te i inne pytania odpowiadamy w poniższym tekście.

Więcej »
07.11.2018
Robert Lasota; Dyrektor Departamentu Sprzedaży Ubezpieczeń Grupowych w Open Life Towarzystwo Ubezpieczeń Życie S.A.;;
Według dalekich, wstępnych prognoz listopad ma nam przynieść spore ochłodzenie i pierwsze mrozy. Niektóre media już teraz straszą nas zimą stulecia. Ale w sezonie jesienno-zimowym powinniśmy na siebie uważać niezależnie od temperatury. To przede wszystkim czas wypadków! Początek listopada to najlepszy moment, by zaopatrzyć się w polisę NNW.

Więcej »
24.10.2018
Anna Przyborowska; Dyrektor Departamentu Roszczeń i Oceny Ryzyka w Open Life Towarzystwo Ubezpieczeń Życie S.A.;
Uposażonym w polisie na życie może być każdy, kogo wskaże jej właściciel – mąż, żona, syn, córka, ale również… kolega z pracy, czyli niekoniecznie osoba, której ustawowo należy się spadek. Jednak w OWU obok uposażonego funkcjonuje także pojęcie spadkobiercy. Jaka jest między nimi różnica i komu w rzeczywistości należy się świadczenie?

Więcej »
10.10.2018
Agnieszka Gajewska; Dyrektor Departamentu Finansowo-Księgowego w Open Life Towarzystwo Ubezpieczeń Życie S.A.;
Robotyzacja to jeden z najważniejszych technologicznych trendów w branży ubezpieczeniowej. Klientom kojarzy się przede wszystkim z botami w obsłudze klienta i AI w sprzedaży, ale równie mocno, jeśli nie bardziej jest potrzebna w tzw. back office, czyli na zapleczu firmy. Klienci i partnerzy nie widzą zautomatyzowanych procesów, ale one stale, 24 godziny na dobę działają na ich korzyść.

Więcej »
03.10.2018
Barbara Florkiewicz; Starszy Menadżer Produktów w Open Life Towarzystwo Ubezpieczeń Życie S.A.;
Z początkiem października weszła w życie ustawa o dystrybucji ubezpieczeń, która wdraża przepisy unijnej dyrektywy IDD, zastępując jednocześnie ustawę z 22 maja 2003 r. o pośrednictwie ubezpieczeniowym. Ubezpieczyciele i pośrednicy przygotowali się do tej chwili od ponad roku. Jak rynek podszedł do tego wyzwania? I czy faktycznie klienci będą czerpać z niej korzyści?

Więcej »

Masz pytania?
Czekamy na naszej infolinii:

801 222 333
lub
+48 22 101 41 60

Zapraszamy w godzinach:
9:00 – 17:00 pn-pt

Open Life Towarzystwo Ubezpieczeń Życie Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie przy ul. Przyokopowej 33, 01-208 Warszawa, zarejestrowana w Sądzie Rejonowym dla m.st. Warszawy, XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000292551, posiadająca numer REGON 141186640 i numer NIP 107-00-08-220, kapitał zakładowy zarejestrowany i w całości wpłacony wynosi 95 500 000 zł.

ul. Przyokopowa 33
01-208 Warszawa

Sekretariat Zarządu:
+48 22 427-47-53

fax: +48 22 417-10-71

e-mail: info@openlife.pl

Open Life Towarzystwo Ubezpieczeń Życie Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie przy ul. Przyokopowej 33, 01-208 Warszawa, zarejestrowana w Sądzie Rejonowym dla m.st. Warszawy, XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000292551, posiadająca numer REGON 141186640 i numer NIP 107-00-08-220, kapitał zakładowy zarejestrowany i w całości wpłacony wynosi 95 500 000 zł.